22. МАЈ- МЕЂУНАРОДНИ ДАН БИОДИВЕРЗИТЕТА

pre godinu

Биодиверзитет (биолошка разноликост) се најчешће описује само као широк спектар различитих микроорганизама, биљних и животињских врста, али он укључује и генетичке разлике унутар сваке врсте и разноликости екосистема који су домаћини различитих облика интеракција међу својим члановима. Уједињене нације 20 година обиљежавају 22. мај као Међународни дан биодиверзитета и можемо

Биодиверзитет (биолошка разноликост) се најчешће описује само као широк спектар различитих микроорганизама, биљних и животињских врста, али он укључује и генетичке разлике унутар сваке врсте и разноликости екосистема који су домаћини различитих облика интеракција међу својим члановима.

Уједињене нације 20 година обиљежавају 22. мај као Међународни дан биодиверзитета и можемо примијетити да је сада свијест о биолошкој разноликости као глобалном добру од огромне вриједности за будуће генерације израженија, али и даље се број врста значајно смањује одређеним људским активностима.

Прошле године на конференцији „Планета на издисају” смо од проф. др Јозефа Сетелеа, руководиоца истраживања ИПБЕС-а сазнали да је 75% површине копна значајно измијењено, 66% океана оштећено и више од 85% мочварних подручја заувијек изгубљено, као и да је у току најинтензивније одумирање природе и нестајање дивљих врста од настанка човјека.

Тема овогодишњег Међународног дана биодиверзитета је „Рјешење је у природи” и обухвата три различита аспекта – промоција знања и науке, подизање свијести о важности биодиверзитета и позив на акцију. Овогодишња тема наглашава наду, солидарност и важност заједничког рада на свим нивоима како бисмо изградили будућност која подразумијева живот у складу са природом.

(ekoblog.info)