22. ЈУН- СВЈЕТСКИ ДАН ТРОПСКИХ КИШНИХ ШУМА

pre 10 meseci

Организација ''Rainforest Partnership'', на чију се иницијативу обиљежава овај датум, истиче да је Свjетски дан тропских кишних шума прилика да образују свијет, славе и окупљају људе, како бисмо сви заједно заштитили прашуме.

Свјетски дан тропских кишних шума обиљежава се од 2017. године, са циљем да се подигне свијест и подстакну акције за њихову заштиту. Због климатских промјена и утицаја људи, тропске шуме спадају у најугроженије екосистеме на свијету.

Организација ''Rainforest Partnership'', на чију се иницијативу обиљежава овај датум,  истиче да је Свjетски дан тропских кишних шума прилика да образују свијет, славе и окупљају људе, како бисмо сви заједно заштитили прашуме. Велики број организација, током цијеле године, вриједно ради и неуморне су у напорима да заштите ове рањиве екосистеме, а 22. јуна имају прилику да удружени представе резултате свог рада и да својим утицајем охрабре остатак свијета да буде свјеснији и предузме акције како би се придружио тим напорима.

Свјетски дан тропских кишних шума 2020. године свој фокус ставља на виртуелни садржај и због тога, више него икад, овај догађај има моћ да превазиђе границе и уједини људе у заједничком циљу заштите прашума. Садржај који ће, поред едукације, имати циљ да инспирише и мотивише укључује филмове, виртуелне турнеје, панел дискусије, игре, изазове на друштвеним мрежама и слично.

Тропске кишне шуме прекривају само 2% површине планете, а половина свих биљних и животињских врста живи управо тамо. Оне ублажавају климатске промјене, значајан су учесник у циклусу кружења кисеоника, угљеника и воде у природи, извор су сировина за лијекове и дом су великог броја домородачких народа који живе у хармонији са природом и од којих можемо много научити.

(ЕкоБлог)