22. ЈУН- СВЈЕТСКИ ДАН ТРОПСКИХ КИШНИХ ШУМА

pre 7 meseci

Организација ''Rainforest Partnership'', на чију се иницијативу обиљежава овај датум, истиче да је Свjетски дан тропских кишних шума прилика да образују свијет, славе и окупљају људе, како бисмо сви заједно заштитили прашуме.

Свјетски дан тропских кишних шума обиљежава се од 2017. године, са циљем да се подигне свијест и подстакну акције за њихову заштиту. Због климатских промјена и утицаја људи, тропске шуме спадају у најугроженије екосистеме на свијету.

Организација ''Rainforest Partnership'', на чију се иницијативу обиљежава овај датум,  истиче да је Свjетски дан тропских кишних шума прилика да образују свијет, славе и окупљају људе, како бисмо сви заједно заштитили прашуме. Велики број организација, током цијеле године, вриједно ради и неуморне су у напорима да заштите ове рањиве екосистеме, а 22. јуна имају прилику да удружени представе резултате свог рада и да својим утицајем охрабре остатак свијета да буде свјеснији и предузме акције како би се придружио тим напорима.

Свјетски дан тропских кишних шума 2020. године свој фокус ставља на виртуелни садржај и због тога, више него икад, овај догађај има моћ да превазиђе границе и уједини људе у заједничком циљу заштите прашума. Садржај који ће, поред едукације, имати циљ да инспирише и мотивише укључује филмове, виртуелне турнеје, панел дискусије, игре, изазове на друштвеним мрежама и слично.

Тропске кишне шуме прекривају само 2% површине планете, а половина свих биљних и животињских врста живи управо тамо. Оне ублажавају климатске промјене, значајан су учесник у циклусу кружења кисеоника, угљеника и воде у природи, извор су сировина за лијекове и дом су великог броја домородачких народа који живе у хармонији са природом и од којих можемо много научити.

(ЕкоБлог)